Fizik tedavi nedir ve nasıl yapılır?

Fiziksel tedavi, fiziksel araçlarla yapılan bir tedavi şekli olarak bilinmektedir. Fizik tedavi, çeşitli ağrıların yaşandığı durumlarda veya felçli hastaların tedavilerinde tercih edilen ve doktorlar tarafından önerilen bir tedavi şeklidir. İşte diğer detaylar:

Belirli elektrik akımları verilerek, sıcak veya soğuk dokunuşlarla yapılan uygulamalar yapılarak kişinin rahatsız olduğu ve ağrısının bulunduğu bölgeye belirli masaj yaparak uygulanmalıdır.


Fizik tedavi sırasında birçok makine ile birçok farklı cihazlara başvurulmaktadır. Tabi bu noktada, kişinin rahatsızlığı göz önünde bulundurularak ve tedaviye vermiş olduğu geri dönüş oldukça önem arz etmektedir. Genelde tedavilerde; magnetoterapi, ozon tedavisi, traksiyon, mezoterapi, kas güçlendirici, ultrason bu tedavi yöntemi esnasında kullanılan bazı cihazlar ve uygulamalardır.


Fizik tedavinin amaçları arasında, zarar gören veya hasar gören eklem veya yumuşak dokuları onarmada kullanılmaktadır. Eklemlerde ağrı, kireçlenme, bel tutması, sırt ağrısı gibi rahatsızlıklar için birebirdir. Fizik tedavi, rehabilitasyon merkezlerinde bu konuda uzmanlaşmış kişiler tarafından gerçekleştirilmektedir. Burada önemli olan nokta fizik tedavinin dışarıdan uygulanması ve hissedilen ağrıların azaltılması ve bunun yanı sıra eklem hareketliliğinin sağlanmasıdır. Aynı zamanda, işlevini yitiren bölgeler için eski aktifliğinin yerine getirilmesi sağlanmaktadır.


Fizik tedavi uygulamasında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı konular bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi, fizik tedavi seanslarından sonra kişinin oldukça dikkat etmesi gerekmektedir. Kendini kollaması ve koruması gerekmektedir. Fizik tedavinin uygulanacağı bazı genel rahatsızlıklar bulunmaktadır. Bunlar;


  • Omuz, kol, bacak ve eklem yerlerinde ağrı hissedenler,
  • Romatizmal hastalıklara sahip olup bu hastalığın etkilerini yaşayanlar,
  • Bazı ameliyatların gerçekleşmesi sonucunda kaslarda hissedilen güçsüzlük,
  • Eklemlerde ağrı veya hareket kısıtlığı hissedenlere,
  • Herhangi bir kaza sonucu kırık, çıkık, çatlak oluşma durumlarında,
  • Beyin veya sinir hasarı sonucunda kol ve bacaklarda felç olma durumu,


 Fizik Tedavi çeşitleri arasında;


Su: Soğuk, sıcak, ılık olmak üzere su sıcaklığı ayarlayarak yapılan bir uygulamadır. Bunun için çeşitli cihazlar ve aletler kullanılmaktadır. Hatta kaplıcaların fizik tedavi açısından oldukça iyi olduğu belirtilmektedir.


Masaj: Dolaşımı kuvvetlendirmek, ağrıları dindirmek, eklemlerin hareketliliğini arttırmak, kasları güçlendirmek adına yapılan bazı noktalara uygulanan çeşitli yöntemlerle bir araya gelmektedir.


Hareket Tedavisi: Kişinin hareket kabiliyetini arttırmak ve eski hareketliliğine kavuşmak adına ve birçok kişiye uygulanan tedavi şeklidir.


Elektrik Tedavisi: Özellikle felç hastalarına uygulanan, oldukça hafif ve orantılı bir şekilde verilen elektrik akımı ile rahatsızlıkların giderilmesi sağlanmaktadır.


Işın Tedavisi: Bu tedavi yönteminde kimyasal etkisi bulunan ultraviyole ışınlarından faydalanılmaktadır. Bu ışınların en faydalı tarafı güneş banyosudur. Bu ışınların canlı hücreleri hareketlendirdiği bilinmektedir.