Kuyruk Sokumu Ağrısı

Kuyruk sokumu (koksiks), omurganın alt kısmında bulunan son parçasıdır. Bu parçaya halk arasında büzdüm, poçik de denir.

Koksiks ağrısına sürekli oturarak çalışanlarda, kıç üstü düşenlerde ve sert bir yere çarpanlarda daha sık rastlanır. Kadınlarda daha sıktır. Zor doğum büzdüm kemiğinde kırığa veya bağ zorlanmasına yol açabilir. Bununla birlikte büzdüm ağrısı çekenlerin yaklaşık yarısında travma hikayesi yoktur. Sebebi bilinmeyen kuyruk sokumu ağrısının %70'inde bel fıtığı saptanmıştır.

Hastalar kuyruk sokumunda ağrı ve hassasiyetten yakınırlar. Ağrı kabalara ve bele doğru yayılabilir. Sert yere oturmakla ağrı ve hassasiyet artar. Koksiks üzerine basmakla hassasiyet bulunur. Tanı koymada uzman hekimin muayenesi ve tecrübesi önemlidir. Sadece kuyruk sokumu değil bel, kaba ve kalça da kontrol edilir. Tanı düz grafi ve MR ile doğrulanır.

Tedavide hastanın ortası boş, simit şeklinde mindere oturması,  büzdüm kemiğine yük binmemesi için yan yatması, ağır kaldırmaması, sert zemine oturmaması önerilir. Masaj, fizik tedavi, kortizon ve ozon enjeksiyonları ile iyi sonuçlar alınmaktadır. Hastalık tedavi edilmezse, kronikleşebilir ve ilerleyerek kireçlemeye yol açabilir.  Bu yüzden, zaman geçirmeden uzman bir hekime başvurarak tedavi edilmelidir.

Tüm ameliyatsız yöntemlerin denenmesine rağmen ağrı geçmezse cerrahiye ihtiyaç duyulabilir. Kuyruk sokumu ağrısı yaşayanların yüzde 20'sinde cerrahi tedavi gerekebilir. Cerrahi olarak kuyruk sokumu kemiğinin ucu ameliyatla çıkarılır.